EPC berekening

Ga je een huis bouwen? Dan heb je voor de aanvraag van de omgevingsvergunning een zogenaamde EPC berekening nodig: Energie Prestatie Coëfficiënt.

Wat is een EPC berekening?

Een EPC berekening is een berekening die aangeeft hoe energiezuinig uw huis is. Die cijfers worden gebaseerd op hoe uw huis geïsoleerd is, hoe er geventileerd wordt en welke installaties er nog meer worden toegepast. Denk hierbij aan de verwarmingsinstallatie en of er zonnepanelen toegepast worden.

Er wordt berekend hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen / koelen en hoeveel energie er nodig is om water te verwarmen. Hoe lager de EPC, des te energiezuiniger is de
woning.

Prijs EPC berekening*

Voor het maken van een EPC berekening voor woningen gelden de volgende prijzen:

EPC berekening forfaitair (standaard)        € 180,-

*Prijzen zijn excl. btw, op voorwaarde dat er dwg tekeningen aangeleverd worden en zijn geldig tot 1000 m3.

Aan welke norm dient je woning te voldoen?

Sinds 1 januari 2015 is de EPC eis voor woningbouw aangescherpt en moet je aan een EPC norm van 0,4 voldoen. Om aan die eis te voldoen, moet je zorgen dat je een goede installatie, ventilatie en isolatie hebt. Het type warmtebron is ook belangrijk. Hoe energiezuiniger het verwarmingstoestel (bijvoorbeeld de keuze voor een warmtepomp i.p.v. een cv-ketel), des te makkelijker het is om aan de eis van de EPC norm te voldoen.

Vanaf 2020 mogen er waarschijnlijk alleen nog nieuwbouwwoningen worden gebouwd met een waarde van (bijna) 0. Dat houdt in dat (bijna) alle energie die nodig is om een woning comfortabel te houden zelf moet opwekken.